Verdenskøkken

Laks med za’atar og couscoussalat

Laks med za'atar og couscoussalat

Grillet laks med za’atar og couscoussalat – Smagfuld middag med Mellemøstlige Noter

Hvis du søger en ret, der både er fyldt med smag, farver og teksturer, så er denne grillet laks med za’atar og couscoussalat et perfekt valg. Den kombinerer friskheden fra krydderurter, den aromatiske varme fra za’atar og en let cremet dressing, der binder retten sammen. Dette er en ret, der både føles luksuriøs og let – ideel til både hverdag og gæstemiddage.

Za’atar, den mellemøstlige krydderiblanding, er stjernen i denne opskrift. Dens unikke smag af timian, sesam og sumak giver laksen et løft, mens couscoussalaten fungerer som et lækkert, friskt tilbehør. Kombinationen af saftigt, mørt laks og sprøde grøntsager gør retten til en fryd for både øjne og smagsløg.

Retten toppes med syltede rødløg, der tilføjer en syrlig og sød dimension, mens den cremede gedeost-dressing giver en fyldig kontrast. Og med et strejf af grillet citron til sidst for at fremhæve smagen er dette en ret, du ikke vil glemme.

Denne ret er både sund og fleksibel. Hvis du ikke har syltede rødløg, kan du bruge rå rødløg i stedet, og hvis gedeost ikke er din favorit, kan feta være et glimrende alternativ. Grillet citron giver retten et ekstra løft, men almindelige citronskiver kan sagtens bruges, hvis du er presset på tid.

Retten kan serveres som en let middag, en frokost i solen eller endda til en buffet, hvor den vil stjæle opmærksomheden. Anret den på et stort fad, hvor couscoussalaten danner bunden, toppet med flager af den grillede laks, ekstra krydderurter og syltede rødløg.

Laks med za’atar og couscoussalat

Ingrediensliste
  • LAKS:
  • 2 laksfileter
  • 2 spsk za'atar
  • 1 spsk soyasauce
  • 1 tsk honning
  • olivenolie
  • peber
  • COUSCOUSSALAT:
  • 500 g kogt couscous
  • 1 bdt persille
  • 1 håndfuld dild
  • 1 håndfuld syltede rødløg
  • 1 agurk
  • 1 citron (saft og revet skal)
  • olivenolie
  • salt
  • peber
  • DRESSING:
  • 100 g gedeost
  • 1 dl olivenolie
  • 1 fed hvidløg
  • 2 tsk sennep
  • 2 spsk citronsaft + skal
  • 2 tsk honning
  • 1 tsk za’atar
  • salt
  • peber
Fremgangsmåde

Kog couscous i let saltet vand, som angivet på pakken. Lad det køle af og sæt det til side.

Forvarm ovnen til 200 grader. Læg laksen på en bageplade, og pensl den med sojasauce, honning og olivenolie. Drys za’atar og lidt friskkværnet peber over. Grill laksen i ovnen i ca. 10 minutter, indtil den er mør og let gylden.

I en stor skål piskes gedeost, olivenolie, presset hvidløg, citronsaft, citronskal (fra ca. 1 spsk citron), honning, sennep, za’atar, salt og peber sammen, indtil det bliver til en ensartet creme.

Tilsæt den afkølede couscous til skålen med dressingen. Bland godt, og tilsæt agurk i tern, hakket persille, hakket dild og syltede rødløg. Smag til med ekstra salt, peber og evt. lidt citronsaft, hvis nødvendigt.

Flager den grillede laks i mindre stykker og fordel den oven på couscoussalaten. Top med ekstra smuldret gedeost (hvis ønsket), syltede rødløg og grillet citron som pynt.

TIP: Hvis du ikke har syltede rødløg, kan du bruge rå rødløg i stedet. Hvis du ikke er til gedeost, kan den erstattes med fetaost. Du kan også servere citronen i skiver uden at grille den.

Se flere autentiske opskrifter