Syd Afrika

Chakalaka med vild ris

Chakalaka med vild ris

Chakalaka er en sydafrikansk vegetarisk klassiker! Retten består af hvide bønner i tomatsauce, masser af grøntsager og en generøs blanding af krydderier. Med denne hjemmelavede opskrift kan du tage dine smagsløg med på en krydret rejse – perfekt som tilbehør eller som en selvstændig, lækker ret.

Chakalaka er en fast bestanddel i det sydafrikanske køkken og elsket for sin rige, krydrede smag. Den tilberedes med farverige ingredienser som peberfrugt, gulerødder og løg, men du kan nemt tilpasse den ved at tilføje frisk chili, spidskål eller mørke bønner. Dens alsidighed gør den til en fremragende ledsager til næsten ethvert måltid.

Retten er enkel at lave, men det er den unikke kombination af krydderier, der virkelig får chakalaka til at skille sig ud. Den løfter sig langt over en almindelig bønnegryde og byder på en eksplosiv smagsoplevelse.

Tip: Hvis tiden er knap, kan du bruge bønner fra dåse, men jeg foretrækker at koge mine egne. Jeg lægger bønnerne i blød natten over og koger dem dagen efter – udblødningen reducerer kogetiden markant. En ekstra fordel ved at koge bønner selv er, at du får mulighed for at vælge blandt et stort udvalg af lækre bælgfrugter. Til denne opskrift har jeg brugt store, flotte hvide bønner, som giver retten en skøn, fyldig konsistens.

Chakalaka-krydderiet er opkaldt efter den sydafrikanske ret chakalaka. Jeg har samlet de mange krydderier i én praktisk chakalaka-krydderiblanding, og her får du min opskrift på en nem, lækker og næringsrig chakalaka.

Chakalaka med vild ris

Ingrediensliste
  • 500 g hvide bønner
  • 1 løg
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 grøn peberfrugt
  • 2 gulerødder
  • 2 tsk chakalaka
  • 1 tsk sennep
  • 1 spsk tomatpuré
  • 5 dl grøntsagsbouillon eller vand
  • Olivenolie
  • Salt
  • Peber
Fremgangsmåde

Svits løget i lidt olie, indtil det bliver blødt og gennemsigtigt. Tilsæt de røde og grønne peberfrugter, skåret i tern og svits videre, indtil de også bliver bløde. Tilsæt de revne gulerødder og lad ingredienserne blande sig godt sammen. Kom derefter chakalaka krydderi, sennep og tomatpure i og rør grundigt, så krydderierne fordeles jævnt. Tilsæt de hvide bønner og grøntsagsbouillonen (eller vand) og lad retten simre, indtil den tykner og får en cremet konsistens. Smag retten godt til med salt og peber. Server chakalaka sammen med vilde ris og top retten med en skefuld yoghurt og friske purløg.

Se flere autentiske opskrifter