Vest Afrika

Cremet peanutbuttersauce med kylling

Cremet peanutbuttersauce med kylling

Jordnøddegryderet er en fast bestanddel af det afrikanske køkken, og wow, hvor er det lækkert! Kylling i peanutbutter sauce er en lækker og alsidig traditionel ret, som nydes af mange verden over. Denne solide gryderet er lavet af enkle ingredienser, som vækker sanserne, glæder maverne og tilføjer et lille spark af cayennepeber.

Mange af os forbinder gryderetter med vintermad, men i Afrika behøver man ikke koldt vejr for at nyde en rig og krydret gryderet. På trods af det tropiske klima er gryderetter blandt de mest almindelige retter, der nyder stor popularitet.

I vesten bruger man jordnødder næsten som snacks, i kolde salater eller omdannet til jordnøddesmør. Men i Afrika er denne nød en vigtig fødekilde, og den bruges på mange forskellige måder over hele kontinentet, afhængigt af regionen. Den mest almindelige anvendelse er som sauce, i supper eller som et tykningsmiddel til ethvert måltid.

I denne version, jeg har lavet, har jeg valgt at lave den som en cremet suppe, hvor jeg ønsker at bruge peanutbutter sauce i en anden kontekst. Suppen er tilsat koldt smør for at skabe en rig og uimodståelig velsmagende bouillon.

Cremet peanutbuttersauce med kylling

Ingrediensliste
  • 4 kyllingbryster
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1/2 tsk. ingefær
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 tsk. paprika
  • 1/2 tsk. cayennepeber
  • 1 dl cremet peanutbutter
  • 1 kyllingbouillonterning
  • 500 ml vand
  • olivenolie
  • salt
  • peber
Fremgangsmåde

Krydr kyllingen med salt og peber og brun den, hvorefter den sættes til side. Blend flåede tomater, ingefær, løg og hvidløg. Hæld blandingen i gryden efter den brunede kylling, og lad det simre under omrøring i ca. 3-5 minutter.

Tilsæt paprika, cayennepeber, kyllingebouillon, kyllingebryster og vand, og lad det simre i 10 minutter eller indtil kyllingen er færdig. Til sidst fortynd peanutbutteren i varmt vand og hæld den i gryden. Lad det hele kombinere godt til en tyk, cremet sauce. Smag evt. til med salt og peber.

Den cremede peanutbuttersauce med kylling kan nydes sammen med rodfrugtemos, krydret bulgur eller fufu.