Vest Afrika

Suya beef

Suya beef

Suya er en velkendt og populær nigeriansk streetfood, som fremstilles af tynde skiver af oksekød, krydret, spiddet og grillet. Begrebet “suya” dækker over både tilberedningsmetoden og det endelige produkt, og det kan inkludere forskellige typer kød såsom ged, får eller kylling.

Suya beef serveres typisk som en snack, tilberedt enten på en indendørs grill eller på en grillpande, og det traditionelle tilbehør omfatter skiver af tomat og frisk løg.

Det er en nem, enkel og hurtig ret at tilberede. Jeg foretrækker at lave suya beef af et godt marmoreret stykke kød eller oksemørbrad, da det er vigtigt at opnå en god stegeskorpe på kødet, samtidig med at kødet forbliver mørt, saftigt og krydret.

Kødet marineres i en pasta lavet af saltede peanuts og krydderier, hvilket tilfører marinaden en dyb smag og en cremet tekstur, der supplerer de lækre krydderier. For maksimal smag kan kødet marineres natten over, men en kortere marineringstid vil stadig resultere i velsmagende suya kebabs.

Suya beef kebabs kan nydes som en hurtig snack, en forret eller som hovedret. Alt afhængigt af smag og behag.

Suya-krydderi, også kendt som yaji, er måske ikke så udbredt i Danmark, men det kan købes hos os (Bidudu), eller du kan eksperimentere med din egen hjemmelavede version.

Suya beef

Ingrediensliste
  • 500 g mørbrand
  • 2 spsk. revet ingefær
  • 1 spsk. maggi aroma
  • 1 tsk. liquid smoke (kan udelades)
  • en sjat citronsaft
  • olivenolie
  • peber
Fremgangsmåde

Skær bøfferne i 2,5 cm stykker og læg dem i en skål. Tilføj ingefær, flydende krydderier og 25 g suya krydderi og bland det godt, så kødstykkerne er fuldt marineret. Sæt kødstykkerne på spyd og lad dem marinere i køleskabet i mindst 1 time, eller gerne natten over. Pensl dem med lidt olivenolie og steg dem på en grillpande, indtil de er saftige og møre. Drys resten af suya krydderiet over ved servering og nyd.