Vest Afrika

Okra stew

Okra stew

Selvom det nogle gange omtales som en grøntsag, er okra en blomstrende plante, der er enormt populær i de sydlige stater i USA, hele Vestafrika og i Sydasien. Okra kan i nogle tilfælde købes i danske supermarkeder, men kan altid fås hos grønthandlere eller asiatiske butikker.

Jeg elsker at lave gryderetter, og Okra stew er soulfood, når det er bedst. Den er spækket med næringsstoffer, møre kødstykker, grillede okraer, der svømmer i en rig tomatbouillon med krydderier, hvilket tilfører dybde og varme.

Tidligere var jeg ikke så stor fan af okra, fordi den er slimet i konsistensen, og det synes jeg ikke var særlig appetitligt. Men efterhånden lærte jeg, hvordan man kan mindske slimheden, og så opdagede jeg, hvor lækker og næringsfuld den er. Grilning sammen med syre, såsom citronsaft (man kan også bruge eddike), har vist sig at være en effektiv måde at mindske slimheden, og man kan også skære eller bruge den hel – det afhænger af ens præferencer.

Okra stew

Ingrediensliste
  • 1 kg lammenakke, skåret
  • 800 g okra
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk. ingefær, revet
  • 1 dåse tomater
  • 2 spsk. tomatpure
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. spidskommen
  • 2 laurbærblade
  • 1 oksebouillonterning
  • 350 ml oksefond eller vand
  • citronsaft
  • olivenolie
  • salt
  • peber
Fremgangsmåde

Skær lammenakken i mindre stykker og grill dem i ovnen, indtil de er godt brunede. I en gryde, sautér løg, hvidløg og ingefær sammen. Tilsæt tomater, tomatpuré, krydderier, og lad det hele kombinere godt i ca. 10 minutter på lav varme. Tilføj de grillerede lammenakker til tomatsaucen, hæld oksefond eller vand sammen med bouillonterninger i gryden, og lad det simre i 1 time, eller indtil kødet er mørt.

Imens skæres okraen i mundrette stykker, og de tilsættes citronsaft og en smule olie, før de grilles i ovnen i ca. 10 minutter ved 180 grader.

5 minutter før saucen er færdig, tilsættes de grillede okra til gryden, og lad det hele kombinere i den resterende tid. Okragryden kan serveres med fufu, ris eller couscous.

Se flere autentiske opskrifter